Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2015 05:43 - Александровци ще изненадат публиката в България
Автор: redarmychoir Категория: Музика   
Прочетен: 3189 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 09.09.2015 05:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Винаги ни посрещат с овации, което означава, че отношението на обикновените хора към Русия е много топло,  убеден е зам.-началникът на известния в цял свят ансамбъл

Интервю на Альона Нейкова с о.з. Михаил Марушевский в. "Дума" 9 септември 2015 , брой: 208 125 0

                                   image
МИХАИЛ АЛЕКСАНДРОВИЧ МАРУШЕВСКИЙ завършва през 1988 г. Военно-диригентския факултет в Московската държавна консерватория "П.И. Чайковски". От декември 2005 г. е зам.-началник (сега зам.-директор) по творческата част на Академичния ансамбъл за песни и танци на Руската армия "А.В. Александров". О.з. полк. Марушевский е награден с медал "За воинска доблест" II степен, както и с други отличия. Бе любезен да даде специално интервю за читателите на ДУМА по повод европейското турне на ансамбъл "Александров", който ще гостува в София днес, 9 септември, с концерт в зала 1 на НДК.

"Изпяхме "Священная война" в щаб-квартирата на НАТО"

- Имаше ли специална подготовка за грандиозното европейско турне на ансамбъла, Михаил Александрович?
- Подготовката не бе много лесна, като се имат предвид сегашните сложни отношения с Евросъюза. Но големите работи не се правят лесно. Положихме огромни усилия, но главните проблеми възникнаха там, където не очаквахме. Оказа се трудно да се намери авиокомпания, която да превози ансамбъла във всички европейски столици... Сега всичко е уредено и за турнето летят 120 александровци. Европейската обиколка започна на 5 септември от Будапеща, където видяхме афиши из целия град, а унгарската телевизия разказа за нашата визита. Приеха ни доста топло. И на пресконференцията подчертахме, че турнето на ансамбъла трябва да напомни на всички граждани на Европа кой ги е освободил от фашистката чума през 1945 г. За обиколката подготвихме целия ни класически репертоар с песни и танци, за да покажем самобитността и красотата на нашата култура, колко е талантлив руският народ и каква удивителна страна е Русия.
- Турнето на ансамбъла в над 40 европейски града е посветено на 70-годишнината от Победата. Означава ли това, че програмата на концертите ще е подчинена основно на тази тема?
- 70-годишнината от Великата победа, от края на Втората световна война, от надмощието над нацизма... Денят на Победата е един от важните празници в Русия, за мнозина датата е паметна. Страната ни е понесла огромни загуби в тази страшна война, засегнала всяко семейство. И не е чудно, че определи и посоката на творчеството на ансамбъл "Александров". Голяма част от концертите ни са военни песни. Но винаги звучат и народни, и старинни романси. Всяка наша програма включва и ярки самобитни танци. А специално за турнето солистите, хорът и оркестърът на ансамбъла няколко месеца репетират песни на родния език на публиката, известни и обичани в страните, където александровци ще имат концерти.
- Как ще коментирате появилата се информация, че ансамбъл "Александров" може да не бъде пуснат в Естония заради "прекалената сила на въздействието върху публиката"?
- Вицеканцлерът на МВР на прибалтийската република Еркки Коорт заяви, че "Естония като силна страна с песни и танци не може да бъде сплашена". В "Российская газета" от 2 септември бе написано, че "тези думи може да се възприемат като комплимент". Силата на въздействието над публиката от страна на ансамбъл "Александров" е толкова голяма, че местните чиновници наистина се опасяват, че жителите и гостите на Талин ще започнат да изпитват любов към Русия. Ще е много жалко, ако естонците бъдат лишени от възможността да видят и чуят изявата на легендарния ансамбъл и да получат удоволствие от нашето изкуство.
- Във всеки град или страна александровци имат постоянна публика, която идва на концертите. С какво ще зарадвате почитателите си в България, където знаят репертоара ви почти наизуст?
- Да, наистина, където и да отидем, поклонниците на нашето творчество винаги припяват на концертите, знаят думите на руските песни... Ансамбълът следва добрата традиция да изпълнява музикални произведения на родния език на жителите на страните, където гостуваме, без значение дали сме в Китай, Сърбия, Чехия, Германия или Франция. Специално за българската публика подготвихме изненада - ще изпеем "Хей, Балкан ти роден наш" и "Моя страна". На концерта в София ще звучи и прочутата песен "Альоша".
- Кое изпълнение може да се нарече визитна картичка на ансамбъла?
- За чуждестранния зрител това е "Калинка". От военните песни - "Соловьи", "Смуглянка", обичани са и "Подмосковные вечера", и "Очи чeрные". "Священная война" за мнозина е позната с първите й думи: "Вставай, страна огромная, вставай на смертный бой!", а авторът на музиката е Александр Василиевич Александров - един от основателите на ансамбъла и негов пръв художествен ръководител. Написана е в първите дни на Великата Отечествена война - под звуците на песента в изпълнение на ансамбъла под ръководството на А.В. Александров на 26 юни 1941 г. от Беларуската гара на Москва са отпътували за фронта ешелони с войници.
Веднъж в Полша след концерта публиката започна да скандира: "Священная война! Священная война!". Оказа се, че през цялото време в залата са чакали изпълнението именно на тази песен. И докато ансамбълът не я изпълни, никой не си тръгна.
През 2004 г. александровци гостуваха в зала Нерви във Ватикана по покана на папа Йоан-Павел II, като присъстваха важни и почетни гости, включително 28 кардинала. След концерта главата на римокатолическата църква помоли креслото му да бъде доближено до сцената, благодари на ансамбъла и помоли да изпълним "Священная война". А когато през 2007 г. имахме изява в щаб-квартирата на НАТО, александровци се наредиха пред символа на алианса - т.нар. Роза на ветровете, и там изпяха "Священная война", с което сразиха всички присъстващи и сътрудници на НАТО. Можете ли да си представите тази картина?!

image

- Преди няколко години се разчу за конфликта на "Александров" с Ансамбъла за песни и танци на МВР, който си "присвои" част от името ви "Червената армия", с което заблуди западната публика, очакваща, че вие ще изнесете концерт. Как приключи тази история?
- За съжаление подобна ситуация може да се повтаря, докато съществуват недобросъвестни импресарии, които с комерсиална цел представят различни трупи за легендарния ансамбъл "Александров", използвайки в рекламата на концерти и оригиналните ни снимки, и видео от наши изяви, и факти от историята ни. Тъжно е, че страдат обикновените хора, дали пари за билет, а на концерта се разочароват от видяното и чутото. Мнозина ни пишат и въз основа на такъв горчив опит следващия път проверяват наистина ли александровци ще имат концерт. В някои случаи местни журналисти инициират кампания за борба с дезинформацията и по този начин определени концерти на споменатия ансамбъл на МВР са били отменени. Подобни факти не правят чест на участниците в такива ситуации. Нали ще се съгласите?
- Наричат вашия ансамбъл "Песенният символ на Русия". Съгласен ли сте с този епитет и доколко отговаря на истината?
- Напълно съм съгласен. В цял свят "Александров" се сравнява с такива известни символи на Русия като Болшой театър, Ермитажа, Третяковската галерия, Елмазния фонд на Кремъл. И ансамбълът с право го заслужава благодарение на уникалността си и брилянтното творческо майсторство.
- Как бихте обяснили грандиозния успех на александровци по света?
- Само тази година ансамбълът имаше концерти в Китай, Латинска Америка, Израел, Словакия, Унгария... И винаги артистите са посрещани с овации. Това означава, че отношението на обикновените хора към Русия, а в повечето случаи и към въоръжените сили на страната ни, е много топло, добро и лоялно.

***
Днес 9 септември от 9 ч.  артисти от ансамбъла, ще бъдат в студиото на "Добро утро" по ТВ7.





Гласувай:
13



1. kvg55 - Превъзпитанието е засегнало и ...
09.09.2015 22:24
Превъзпитанието е засегнало и
натовските офицери. Прекрасно.
цитирай
2. zaw12929 - Който пее зло не нисли- Русия ще п...
14.12.2015 20:16
Който пее зло не нисли- Русия ще продължи да пее
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: redarmychoir
Категория: Музика
Прочетен: 70305
Постинги: 11
Коментари: 50
Гласове: 1964
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031